August 9, 2022
Andreea Săvulescu, psihoterapeut: Ordinea se naște din haos. Liniștea interioară, pacea, empatia, autenticitatea vor fi mai importante decât ceea ce am prioritizat, la nivel global, până acum

Andreea Săvulescu, psihoterapeut: Ordinea se naște din haos. Liniștea interioară, pacea, empatia, autenticitatea vor fi mai importante decât ceea ce am prioritizat, la nivel global, până acum

Prima pagina

Trecem printr-o perioadă în care nu ne-am închis doar în locuințe, ci și în noi înșine. Chiar și cei mai optimiști oameni sunt copleșiți acum de gânduri negative; au temeri și nemulțumiri. Ce putem face, în mod real, pentru sănătatea psihicului nostru?

Mintea umană este creată în așa fel încât, în 75% din timp, să gândească, în mod automat, negativ. Gândurile negative sunt firești, mai ales într-o perioada ca cea actuală, iar rolul lor este unul de protecție. Atunci când ne simțim în pericol, când ne simțim amenințate viața, integritatea, amigdala creierului sau creierul reptilian, devine mai activă, tocmai pentru a ne proteja. Acest creier reptilian mai este denumit și creier arhaic, deoarece este cea mai veche parte a creierului, care în trecut, atunci când omenirea nu era la același nivel de confort ca acum, avea rolul de a ne proteja de pericolele externe. Este partea instinctivă din noi, responsabilă de cele trei reacții de apărare – luptă, fugi, îngheață. De atunci, oamenii și-au dezvoltat și cortexul, acea parte a creierului care este responsabilă cu rațiunea, cea care vine și dă sens experiențelor și uneori ne liniștește. Dată fiind etapa prin care trece omenirea, este firesc ca fiecare om să aibă gânduri negative. Cred că cel mai util lucru pe care îl putem face este să nu mai fugim de ele, ci să le acceptăm și să înțelegem că sunt utile și că, în realitate, să avem doar gânduri pozitive nu este un indicator al sănătății mintale. Ca să ne păstrăm funcționalitatea și echilibrul emoțional, este important să ne ancorăm în prezent, pentru că, atunci când încercăm să anticipăm viitorul, ne amplificăm frica și devenim anxioși. Pentru asta, există câteva metode care funcționează foarte bine, ca meditația, yoga, plimbările în natură, tehnicile de respirație abdominală și activități care ne împlinesc emoțional și spiritual.

Sunt diferențe între o persoană anxioasă, în general, și o persoană care a devenit anxioasă pe fondul pandemiei?

Anxietatea pe fondul pandemiei este firească, așa cum spuneam, oamenii se simt amenințați, există acolo, undeva, un virus care nu se vede, care nu este palpabil, dar care ne poate pune viață în pericol. Este firesc ca mintea noastră să scoată la suprafață toate mecanismele sale de apărare. În plus de asta, creierul are nevoie de rutină și de certitudine. Situația actuală nu ne oferă certitudine, nu știm ce va urma și la ce să ne așteptăm, prin urmare suntem în alertă. Însă, o persoană care se confrunta cu anxietatea și înainte de pandemie, percepe această situație mai intens, anxietatea sa poate lua amploare, atacurile de panică se pot intensifica. Este important ca persoanele care se confruntă cu anxietatea să ceară ajutor de specialitate deoarece organsmul în alertă continuă secretă substanțe care pot fi nocive, iar un corp vulnerabil este mai expus. Dacă suntem atenți, putem învața niște lecții prețioase în această situație, iar una dintre ele este aceea de a ne proteja, de a ne îndrepta atenția către noi înșine și de a face tot ceea ce este necesar pentru a ne fi bine, atât fizic cât și psihic, pentru că cea mai mare valoare umană este viața însăși. Iar a ne iubi pe noi înșine nu este dovadă de egoism, este cel mai mare bine pe care ni-l putem face nouă și celorlalți.

E sănătos să ne exteriorizăm gândurile în fața apropiaților sau riscăm să multiplicăm efectele negative, ba mai mult, să le transferăm mai departe?

Este o diferență între a ne exterioriza și a vorbi despre dificultățile noastre cu scopul de a ne încuraja reciproc și a împărtăși strategii și tehnici care ajută la ieșirea din situație, și între a ne plânge de milă și a ne întări mentalitatea de victimă. Cu toții trecem prin momente dificile și avem gânduri negative, ne ajută să vorbim despre dificultățile noastre, despre fricile noastre, despre anxietatea noastră, însă ceea ce face diferența este decizia de a ne asuma responsabilitatea pentru starea noastră, pentru viața noastră și de acționa în direcția echilibrării și a vindecării emoționale, mai ales că astăzi dispunem de atât de multe resurse în acest sens.

Ce probleme reale poate genera un psihic inundat de scenarii?

În principiu, scenariile duc la anxietate, atacuri de panică și îi fac pe oameni mai puțin funcționali. Pot apărea diverse tulburări, atât psihio-emoționale, cât și fiziologice, dacă nu acționăm, dacă nu cerem ajutor de specialitate.

Rețelele sociale pot înlocui interacțiunile reale? Cum percepe creierul nostru ceea ce se întâmplă acum la nivel de relații interumane și cum ne influențează asta starea de spirit?

Interacțiunea umană nu poate fi înlocuită de nimic. Ne-am născut printre oameni, suntem ființe sociale, interacțiunea directă ne menține echilibrul emoțional și sănătatea psihică. Desigur, există și situații în care oamenii ajung la un nivel de spiritualitate în care pot trăi fericiți în pustietate, însă dacă ne raportăm la mase, interacțiunea directă, comunitatea, ne ajută. Una dintre nevoile umane de bază este aceea de apartenență. Însă, în cazurile ca cele de lockdown, rețelele sociale pot ajuta, pentru că ele ne țin conectați cu ceilalți. În plus, în ultima perioadă, pe rețelele sociale sunt tot mai mulți vârstnici, părinți, bunici, oameni plecați în strainantate, care folosesc aceaste unelte pentru a fi mai aproape de cei dragi lor, în cazurile în care nu se pot conecta fizic. Prin urmare, rețele sociale sunt utile, însă ele nu înlocuiesc interacțiunea directă.

Ce se va schimbă la nivel de mental colectiv după această pandemie?

Nu pot decât să presupun, dat fiind faptul că nu fac parte din niciun studiu în acest sens, însă răspunsul meu se bazează pe studiile deja existente în fizica cuantică, unde sunt în prim plan schimbările energetice planetare, așa că ceea ce pot spune este că ne îndreptăm cu toții spre o nouă treaptă evolutivă în conștiință. Deși acum omenirea pare în haos, deși lucrurile pare că merg spre rău, în realitate această perioada este una de tranziție, este perioada în care vechile paradigme se destramă, în care lumea cum o știam noi, se dărâmă, pentru a face loc unei lumi noi, în care valorile principale vor fi altele, în care liniștea interioară, pacea, empatia, autenticitatea vor fi mai importante decât ceea ce am prioritizat, la nivel global, până acum. Această pandemie, deși pare că ne destramă, în realitate are rolul de a ne uni. Această perioadă de tranziție va facilita divorțurile, despărțirile, încheierea unor prietenii neautentice, concedieri etc. însă acest lucru, deși aparent tragic, va fi de fapt o eliberare și o îndreptare către ceea ce ni se potrivește și ceea ce ne face fericiți. Ordinea se naște din haos. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *