September 24, 2022
Ce nu ne spune CV-ul despre un angajat. Stilul comportamental și metoda prin care îl putem păstra pe termen lung. „Oamenii sunt cel mai important activ al unei afaceri”

Ce nu ne spune CV-ul despre un angajat. Stilul comportamental și metoda prin care îl putem păstra pe termen lung. „Oamenii sunt cel mai important activ al unei afaceri”

Prima pagina

După discuția cu Octavian și după ce i-am citit propriul raport, am înțeles așa: Maxwell DISC este o metodă prin care, ca manager, afli pe cine angajezi, dincolo de ceea ce scrie în clasicul CV al candidatului, iar din postura opusă afli ce stil comportamental ai, dar mai ales cum se reflectă acesta la locul de muncă. DISC vine de la cele patru stiluri de personalitate reprezentate de litere:

  • D= dominant, determinat
  • I= influent, inspirator
  • S= statornic, stabil
  • C= conștiincios, conform

Evaluarea se face pe o platformă, în baza unui cod unic de acces, iar candidatul trebuie să selecteze mai multe afirmații cu care se identifică cel mai mult și cel mai puțin pentru ca, la final, să obțină un raport de 30 de pagini despre el. Cu ce ajută pe termen lung această metodă mi-a explicat, pe larg, Octavian.

Ce ar trebui să știe despre tine cei care nu te cunosc, cine este Octavian
Ghețu și cu ce se ocupă?


Dacă vorbim de titluri, Octavian Ghețu este speaker, coach & teacher John
Maxwell Team
. În plus, având în vedere tematica interviului, este trainer și consultant certificat pe Metoda Maxwell DISC. Dar nu acestea contează cel mai mult, din punctul meu de vedere. Octavian este un prieten care vine lângă tine să te sprijine și care face tot posibilul să-ți pună la dispoziție toate instrumentele de care ai nevoie să te dezvolți. Tu, afacerea ta, familia, copiii etc. Îmi place să văd oamenii cum depășesc obstacole, își ating obiectivele și excelează în domeniile lor de activitate. Mă împlinește să fiu parte din proces.

Cum ți-a venit ideea unui astfel de business?


Încă din prima zi în care a devenit disponibilă în România Metoda Maxwell de Evaluare DISC, în mai 2020, am știut că va ajuta foarte multe afaceri. Spun asta deoarece pune împreună o evaluare comportamentală detaliată – o descriere de 30 de pagini a persoanei evaluate – și principiile de leadership ale lui John Maxwell – expertul numărul 1 mondial în materie de leadership. Fără ezitare am parcurs atât cursul de traineri, cât și cursul de consultant DISC. Cred că am fost printre primii consultanți din România certificați pe Metoda Maxwell DISC.

Ce aduce nou această evaluare a angajatului? De ce era nevoie de un astfel de plan pentru antreprenori?


Cred că orice antreprenor, în momentul în care face o angajare, se întreabă:
“Oare este persoana potrivită? Oare își va îndeplini cu succes atribuțiile? Oare abilitățile pe care le declară sunt la același nivel în realitate?”.
Evaluarea DISC vine să-i elibereze pe angajatori de această neisguranță. Le
oferă o descriere de 30 de pagini despre potențialul angajat. Aduce la
suprafață informații pe care mai greu le obții din CV sau din interviuri.
De exemplu, vei ști dacă persoana pe care vrei să o angajezi ia decizii rapid sau lent. Ba mai mult, vei vedea și cum se schimbă capacitatea de a lua decizii în condiții de presiune. Sub stres ia decizii mai rapid sau presiunea îl blochează? Este o informație valoroasă pe care, ca angajator, vreau sa o știu dinainte de a-l angaja, mai ales dacă se află pe o poziție de conducere unde se confruntă cu decizii zilnic. În plus, tot la partea de conducere, aflu ce tip de leadership are persoana respectivă și cum conduce echipe.

Un alt exemplu de informație pe care o poți afla din Evaluarea DISC, și nu prea ai cum să o extragi din CV sau din interviu, este adaptabilitatea la schimbări. Sunt persoane care adoptă schimbările cu ușurință și sunt persoane care se opun schimbărilor. Vreau să știu cu ce fel de om am de-a face din acest punct de vedere, fiindcă abordarea și comunicarea viitoarei schimbări pe care urmează sa o facem diferă foarte mult. Dacă știu că angajatul meu opune rezistență la schimbări, trebuie să îl pregătesc din timp dacă vreau să-l am de partea mea și implicat 100%. Trebuie să comunic de mai multe ori cu el și să mă asigur că a înțeles toate implicațiile, trebuie să îi las o perioadă în care să se obișnuiască cu ideea, trebuie să-l asigur de tot suportul meu și că este o piesă importantă în echipă.
Un alt lucru pe care îl pot afla din Evaluarea DISC este legat de conflicte.
Despre cel pe care urmează să-l angajez voi ști cu care dintre actualii angajați este predispus să aibă neînțelegeri datorită stilurilor comportamentale diferite. Voi putea să previn disensiunile. Pot să le explic că nici unul dintre ei nu are un stil comportamental greșit, ci sunt doar diferiți. Le voi arăta care sunt situațiile în care pot apărea neînțelegri și de de ce. Îi pot învăța cum trebuie să comunice potrivit cu stilul comportamental al celuilalt astfel încât să se facă înțeleși.


De ce era nevoie de un astfel de instrument pentru antreprenori?


În primul rând pentru a angaja omul potrivit. Este foarte important ca un
angajat să-și folosească punctele forte pentru a îndeplini fișa postului. Când
pune în lucru cele mai puternice și dezvoltate aptitudini ale sale poate excela în ceea ce face. Orice armată care merge la război se folosește de cele mai bune arme de care dispune. La fel este și cu angajații. Vreau să mă asigur că angajez un om ale cărui puncta forte rezolvă cerințele postului. De exemplu, nu vreau să angajez în vânzări un om ale cărui cele mai bune calități sunt pentru contabilitate. În vânzări vreau o persoană activă, orientate către oameni, influentă, care se conectează rapid cu clienții etc. În al doilea rând, tot din Evaluarea DISC, afli care este stilul de comunicare
potrivit pentru fiecare angajat
. Cum trebuie să-i trasez sarcinile astfel încât să fie înțelese, să mă folosesc de acei factori care îl motivează și să nu-i ating acele temeri specifice tipului său de personalitate. Dacă vreau să am impact nu pot să comunic standard cu fiecare deoarece sunt diferiți si vor recepționa mesajul în mod diferit. Unele persoane au nevoie de o descrire detaliată a întregului proces. Vor să înțeleagă ce au de făcut la fiecare pas. Alții vor să știe doar rezultatul final la care trebuie să ajungă. Unii sunt motivați de relații și de echipă, alții sunt motivați de atingerea anumitor obiective în carieră. Către unii trebuie să vin cu energie, entuziasm și un ton ridicat. Cu alții trebuie să cobor vocea, să am un ton prietenos, să-i asigur că sunt importanți pentru echipă și că le voi oferi tot sprijinul de care au nevoie. Informația înseamnă avantaj competitiv până la urmă. Să ai o descriere de 30 de pagini despre fiecare om din afacerea ta te ajută să crești productivitatea, să-i poziționezi astfel încât să-și folosească cele mai bune calități, să creezi o echipă unită, să previi conflictele etc.

Cât mai contează clasicul CV la angajare? Cum poate un patron să își dea seama dacă acesta reflectă adevărul, fără a-și asuma rolul de polițist?


Din punctul meu de vedere nu putem exclude CV-ul din procesul de angajare. Are rolul lui. Vezi experiența, traseul în carieră, studiile, frecvența cu care a schimbat job-uri etc. Este util pentru o triere preliminară a candidaților, dar din punctul meu de vedere este insuficient pentru o selecție rafinată. Ce faci dacă ai în față 3-4 CV-uri și prestații la interviu similare? În ce privește a doua întrebare, nu pot da un răspuns la cum își poate da seama un patron dacă un CV minte în privința experienței, a studiilor sau a companiilor anterioare. Nu intră în sfera mea de competență, dar pot spune cu siguranță că Evaluarea DISC va scoate la iveală dacă potențialul angajat minte cu privire la abilitățile pe care le are.

De exemplu, indiferent de ceea ce îmi spune candidatul, eu pot afla din
raportul său DISC dacă este un om organizat, atent la detalii și care lucrează
bine cu cifre și rapoarte. Voi vedea dacă detalierea este unul dintre punctele
lui forte. Cum spuneam, Evaluarea DISC asta oferă – lucruri care nu se văd în CV.

Ce a schimbat metoda ta până acum în rândul celor care au folosit-o?


Cel mai mult a schimbat percepția despre angajați și oameni în general. Când conștientizezi că fiecare angajat are un mod ideal în care trebuie să-i comunici pentru a avea impact, fiecare are alți factori care îl motivează, alte moduri de lucru sub presiune, alte temeri care îl blochează, alte puncte oarbe și când aplici toate aceste informațiile acestea pentru a-ți crește afacerea, toată percepția pe care o aveai despre lucrul cu oamenii ți se schimbă. Maiorul Jeff Kozyra, directorul al Programului de Educație de la Academia Forțelor Aeriene a Statelor Unite spunea astfel după ce a implementat programul DISC: „Văd cum s-au îmbunătățit moralul, comunicarea și energia datorită faptului că ne înțelegem mai întâi pe noi înșine și pe cei din jurul nostru. A contribuit la reducerea conflictului și a oferit soluții prin îmbunătățirea comunicării într-o varietate de domenii în care lucrăm în condiții de stres. Există o nouă conștientizare a valorii sinelui individual. Credem că acesta este începutul unui leadership adevărat.”

Cât de mult contează o evaluare corectă a unei persoane încă de la
angajare?


Având în vedere că, din punctul meu de vedere, oamenii sunt cel mai
important activ al unei afaceri, o evaluare corectă a potențialului angajat este crucială. În primul rând trebuie să te asiguri că este cea mai bună alegere pentru postul respectiv. Cum am zis și mai sus, va putea să performeze la un nivel ridicat doar dacă își folosește cele mai puternice abilități atunci când îndeplinește sarcinile trasate. În al doilea rând, o evaluare corectă a candidatului, te pune în poziția de a sți cum va fi interacțiunea lui cu restul personalului. Poți astfel să previi eventuale
conflicte și disensiuni. În al treilea rând știi care este stilul de comunicare adecvat pentru presoana respectivă și factorii care o motivează să fie 100% implicată în proces. În al patrulea rând știi care este stilul său de leadership, cum conduce oamenii, cum construiește echipe, cum ia decizii etc. Din punctul meu de vedere să investești într-o evaluare DISC, atât a
potențialului angajat cât și a celor actuali, îți poate salva mult timp și bani.

Ești un antreprenor de succes?


Ha, interesantă întrebare! Pentru mine succesul înseamnă să fiu mai bun de la an la an și să sprijin cât mai mulți oameni și afaceri să-și atingă obiectivele. Dacă privim din acest unghi pot spune că în fiecare an m-am dedicat să fiu mai bun, am investit în mine și am pus instrumente valoroase în mâinile cât mai multora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *